Tainalandia | rehtorin blogi

Taina Schorin-Keltto

Miksi teimme päätöksen jatkaa tanssimista, suosituksista huolimatta?

Syksy on ollut kova, joka suunnalta. Virustilanne on vaikuttanut kaikkeen ja jatkuva kaiken pelko on ottanut voimille, meille kaikille.

Uudenmaan tartunnat alkoivat lisääntyä voimakkaasti ja se tietenkin lisäsi kaikkien huolitaakkaa.

Monille oppilaistamme viime kevät oli todella rankaa. Vaikka voi tuntua oudolta ajatukselta, että tanssi voisi olla jonkun elämän suurin sisältö, se todellakin sitä monelle on.

Kevään ajan kannoin huolta oppilaistamme, henkilökunnastamme ja tietenkin myös itsestäni ja perheestäni. Kymmeniä viestejä siitä, kuinka lapset eivät voi hyvin. Kymmeniä viestejä henkilökunnan ikävistä tilanteista ja siitä, kuinka minun tulisi jotenkin pystyä auttamaan tilanteessa, tietenkin tulisi, olenhan vastuussa henkilökunnastani ja välitän heistä.

Vihdoin tuli syksy ja pääsimme takaisin tanssimaan, voi sitä riemua. Iloisia ilmeitä, innokkaita tanssijoita ja paljon paljon mukavia tanssihetkiä.

Parasta oli erään äidin yhteydenotto, joka kertoi tyttärensä alkaneen oireilla todella pahasti kevään aikana. Kesän tanssileirit toivat jälleen hymyn tyttären kasvoille, sai hänet juttelemaan perheelle ja olemaan oma itsensä. Minä uskoin ja toivoin, vaikka tietenkin kaikki tämä vaikutti toimintaamme vahvasti.

Koulumme on toiminut 35 vuotta ja olen erittäin ylpeä siitä. Tänä syksynä meillä ei ole ollut altistuksia. Olemme tehneet lujasti töitä erilaisten mallien kehittämiseen, joissa tilojamme käytetään siten, ettei altistumisia pääse syntymään. Ryhmämme ovat pieniä ja salit isoja.  Nyt tulleet rajoitukset ovat outoja. Ravintolassa saa istua vastakkain, vierekkäin, sylikkäin ja lähekkäin, kunhan tuo lopetetaan klo 23. Tanssitunnit pitää lopettaa. Tilaisuuksiin saa osallistua 10 henkeä, tilan koosta riippumatta. Onko ravintola iltatilaisuus ja minkä kokoisessa tilassa nuo 10 henkeä saavat tilaisuutta pitää?

Meillä oppilaalla on käytössään 5 neliötä tilaa tanssitunnilla, turvavälit siis hoidettu. Tunneilla voi käydä vain sama väki, ei jatkuvasti vaihtuva joukko. Kukaan ei tule tunnille oireisena ja maskeja käytetään mahdollisuuksien mukaan, nyt entistä tiukemmin. Tilat on vahvasti ilmastoituja, tänä syksynä kukaan ei tuosta ole valittanut, mutta aiemmin sitä pidettiin ”liian kovana”. Korkeutta tiloissamme on 4-7 m salista riippuen eli ilmatilaa on.

Joulu tulee aivan pian. Nyt pitäisi sulkea talo, esitykset jo siirsimme. Lomauttaa henkilökunta (Hyvää joulua kaikille) ja kertoa lapsille, että vaikka aikuiset voivat jonotta Ideaparkin halpiskamoja, juoda kaljaa klo 23 asti ja istua ravintoloissa ja kahviloissa, me emme saa tanssia, koska joku jossain on nyt päättänyt, että tanssitunnit, joilla ei tietojeni mukaan yhdessäkään Uudenmaan tanssioppialaitoksista ole ollut tartuntoja, pitää lakkauttaa. Minun pitäisi kertoa koko upealle henkilökunnallemme, että Joulusta tuli nyt selkeästi kuivempi. Meidän henkilökunta ei ole vastuuttomasti rientänyt jonottamaan joukkoihin vaan on kiltisti miettinyt, mitä voi ja ei voi tehdä, jotta koulu voidaan pitää auki ja onnistuneetkin tuossa. Ravintolat, konsertit ja juhlat on Footlightin porukalta siirretty myöhempiin aikoihin, nyt on kannettu vastuuta siitä, että jaksamme ja voimme pitää koulun auki. Minä haluan, että henkilökuntamme luottaa työpaikkansa säilymiseen, luottaa siihen, että me teemme kaikkemme, jotta työt jatkuvat. Näinhän kannamme myös yhteiskuntavastuumme ja maksamme veromme. Jos kaikki laitetaan kiinni, loppuvat verotulotkin.

Jos nyt sulkisimme ovet tuo suosituksen vuoksi, ei oppilaillemme syntyisi korvausoikeutta menetykseensä. Jokainen, joka ei nyt halua osallistua lähiopetukseen, voi korvata tuntinsa normaalin korvauskäytäntömme mukaan. Koulullamme on myös onlineverkkotunnit, joihin voi osallistua kotoa käsin, mikäli kotiolot tuon turvallisesti mahdollistavat, kaikilla ei näin ole. Yritämme siis täyttää kaikkien toiveet ja samalla huolehtia myös siitä, että kun tilanne sallii, olemme täällä ja voimme hyvin.

Emme vähättele tilanteen vakavuutta, mutta emme ymmärrä, miksi nyt sitten vain suositellaan, jos olisi tosiaan tärkeää sulkea yhteiskunta? Miksi sitten ravintolat ja kahvilat pysyvät auki nuo viikot, jos sulut voisivat pelastaa tilanteen? Lapset ovat kuitenkin koulussa ja siten siis hyvinkin läheisissä kontakteissa toistensa kanssa.

Älkää siis tuomitko julkisesti sitä, että me teimme tämän päätöksen. Mikäli tilanne niin vaatii, teemme uuden päätöksen.

Joululomaa vietämme kuitenkin 21.12.2020-3.1.2021, tuolloin tulee luonnollinen katko lähiopetuksessa. Ymmärretään toisiamme ja suhtaudutaan suvaitsevaisesti kaikkiin toiveisiin ja ajatuksiin. Huolehditaan toisistamme, myös muissa merkeissä kuin covid-tartuntojen osalta.

Kuvagalleria
Tanssikeskus Footlight